Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

ΧΑΜΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Στο άρθρο των ‘‘Ασφαλιστικών Παρατηρήσεων’’, «ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες, γίνεται λόγος για χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση των ελλήνων, παρ’ ότι η προσφορά της ασφάλισης, όπως δείξαμε, είναι ανταποδοτική προς αυτούς.

Τα στατιστικά όμως, μάς δείχνουν κι άλλα σημαντικά στοιχεία, για την σχέση των ελλήνων με την ασφάλιση. Η έννοια της ασφάλισης στη χώρα μας, εκτός της ασφάλισης αυτοκινήτων, είναι σχεδόν άγνωστη για την πλειοψηφία.

Για να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο παράδειγμα, ας θυμηθούμε τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, που υπέστησαν ζημιές, ήταν ανασφάλιστοι. Απ’ τους λίγους που ήταν ασφαλισμένοι, το 80% είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο. Όμως κι αυτοί οι λίγοι, δε γνώριζαν, ότι η τράπεζα, θα έπαιρνε το ανεξόφλητο ποσό των δόσεων από την ασφαλιστική εταιρεία. Άρα δεν είχαν σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση για την ασφάλισή τους.

Δε θα μπούμε στη διαδικασία να κατηγορήσουμε τις τράπεζες για την ελλιπή πληροφόρηση στον πελάτη. Η ουσία είναι, ότι ήταν υπασφαλισμένοι. Δηλαδή η τράπεζα, τους είχε ασφαλίσει το ακίνητό τους, χωρίς να εξετάσει τις πραγματικές αξίες ανοικοδόμησης, παρά αρκέστηκε στην αξία του δανείου που είχε δώσει. Το οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ανταποκρινόταν στο πραγματικό κατασκευαστικό κόστος.

Επακόλουθο τέτοιων καταστροφών, όπως όλοι διαπιστώνουμε, είναι οι έρανοι σε όλη τη χώρα, οι λογαριασμοί στις τράπεζες για τους πληγέντες, οι τηλεμαραθώνιοι κλπ.

Δεν είναι κακή η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η προσφορά τους στον συνάνθρωπο, αλλά στην εποχή μας είναι αδιανόητο, το κράτος να μην έχει φροντίσει να καλύψει τους πολίτες του από μεγάλες καταστροφές.

Και όταν λέμε να καλύψει, δεν εννοούμε βέβαια, να τους αποζημιώσει για τις καταστροφές που υπέστησαν, καθώς κι αυτό είναι μάλλον αδύνατο.

Αυτό που μπορεί να κάνει όμως, και είναι χρέος του να το κάνει, είναι να προβάλει την ασφάλιση στους πολίτες του και να τους δώσει κίνητρα.

Προβολή λοιπόν της ασφάλισης, σαν κοινωνικό αγαθό, σε συνδυασμό με φορολογικές απαλλαγές στις περισσότερες ασφαλίσεις.

Συνδυασμό της προβολής και στήριξης της ασφάλισης, αποτελεί και ο έλεγχος των ασφαλιστικών εταιρειών και ο εξαγνισμός της αγοράς, από εταιρείες, που αποτελούν πλήγμα για την αξιοπιστία του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.

Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο Έλληνας θα δει με αξιοπιστία την ιδιωτική ασφάλιση και αυτή με τη σειρά της, θα αποδείξει ποιος είναι ο σημαντικότατος ρόλος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: