Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Επαγγελματική – Εργοδοτική Αστική Ευθύνη


Όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτός που προξενεί μία ζημία στον συνάνθρωπό του είναι υποχρεωμένος, ηθικά και νομικά να τον αποζημιώσει.

Η υποχρέωσή του αυτή είναι γνωστή ως Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων.

Στα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης και της Αμερικής εδώ και δεκαετίες, η ασφαλιστική κάλυψη Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων, είναι σχεδόν συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του κάθε ατόμου, γιατί και οι απαιτήσεις αποζημιώσεων είναι τόσο λογικές, όσο λογικό είναι το να πληρωθεί ένας εργαζόμενος από τον εργοδότη του.

Στην Ελλάδα, μέχρι πριν μερικά χρόνια, για πληθώρα ζημιών, δεν τολμούσαμε ούτε να σκεφτούμε την απαίτηση αποζημίωσης από τον τρίτο (γείτονα ή συνάνθρωπό μας), γιατί η απαίτησή μας αυτή απευθυνόταν απ’ ευθείας σ’ αυτόν και, λόγω των στενών φιλικών και οικογενειακών δεσμών, μια τέτοια απαίτηση δεχόταν επικρίσεις.

Σήμερα, η ασφάλιση Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, τουλάχιστον για την λειτουργία των επιχειρήσεων και αυτό οφείλεται σε πέντε κυρίως λόγους:

  1. η αυστηρότερη νομοθεσία, αποτέλεσμα της οποίας είναι τα διαρκώς αυξανόμενα ποσά αποζημιώσεων Αστικής Ευθύνης που επιδικάζονται,
  2. η ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. δημιούργησε υποχρεώσεις τήρησης κανόνων και Κοινοτικών Οδηγιών,
  3. η ανάπτυξη της ασφαλιστικής κάλυψης Νομικής Προστασίας, η οποία καλύπτει όλα τα δικαστικά έξοδα στην περίπτωση που ο ζημιωθείς απαιτήσει με ένδικα μέσα την αποζημίωσή του από τον υπαίτιο,
  4. η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα εκτός του ότι έφερε τον τουρίστα ως απαιτητικό καταναλωτή αντιμέτωπο με τον Έλληνα επιχειρηματία, επέδρασε, αφ’ ενός αλλάζοντας την νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης των Ελλήνων, αφ’ εταίρου οδήγησε σε χαλάρωση των δεσμών και των ανθρωπίνων σχέσεων.
  5. ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και η προσπάθειά τους για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πελάτες τους.

Σκοπός του ασφαλιστηρίου Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων, είναι να προστατέψει και να καλύψει τον ασφαλιζόμενο από τις συνέπειες των πράξεων ή των παραλείψεών του από αμέλεια, που συμβαίνουν έμμεσα ή άμεσα, είτε από την λειτουργία της κινητής ή ακίνητης περιουσίας του, είτε από αμελείς πράξεις ή παραλήψεις του ιδίου, των προσώπων που έχει στην υπηρεσία του, των μελών της οικογένειάς του, ή ακόμα και των οικιακών ζώων του, και που έχουν σαν αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία σε βάρος κάποιου τρίτου, είτε στα πράγματα αυτού (υλική ζημία), είτε σ’ αυτόν τον ίδιο (σωματική βλάβη ή θάνατος).

Συγκεκριμένα στον κλάδο των επιχειρήσεων, θα πρέπει να γίνει συνείδηση πως ένα ασφαλιστήριο Επαγγελματικής – Εργοδοτικής Αστικής Ευθύνης είναι ικανό να ‘‘σώσει’’ την επιχείρηση από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που μερικές φορές μπορεί να αποβούν μοιραίες γι’ αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: