Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Απάντηση σε ερώτημα

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις, που αφορά στα καινούρια αυτοκίνητα, είναι ‘‘γιατί υποχρεώνεται ο αγοραστής να δεχτεί την ασφάλιση της αντιπροσωπείας απ’ όπου αγοράζει το αυτοκίνητο;’’

Ας ξεκινήσουμε απ’ το ότι οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έχουν συνάψει συμβάσεις με ασφαλιστικές εταιρείες ή πρακτορεία ασφαλειών και λόγω του όγκου των αυτοκινήτων που ασφαλίζονται, αμείβονται με υψηλές προμήθειες και bonus παραγωγής. Είναι λογικό λοιπόν, να ωθούν, κατά κάποιο τρόπο, τον αγοραστή στην ασφάλιση που του προτείνουν.

Ας έρθουμε τώρα στην απάντηση. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, ότι σύμφωνα με το άρθρο 361 του Αστικού Κώδικα, της Αρχής Ελευθερίας Συμβάσεων, δεν υποχρεούμαστε σαν αγοραστές καινούριου αυτοκινήτου να το ασφαλίσουμε στην αντιπροσωπεία που το αγοράζουμε, ούτε και σε καμία ασφαλιστική εταιρεία που μας προτείνεται. Αναφέρεται η λέξη ‘‘προτείνεται’’, θέλοντας να πιστεύουμε ότι μας προτείνουν οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων και δε μας εξαναγκάζουν να δεχτούμε την ασφάλισή τους.

Κάποιος θα ρωτήσει: ‘‘τι γίνεται στις περιπτώσεις που το αυτοκίνητο αγοράζεται μέσω τράπεζας ή εταιρείας χρηματοδότησης;’’ Διότι οι αντιπρόσωποι ρίχνουν το ‘‘μπαλάκι’’ στις τράπεζες και δικαιολογούν την απαίτησή τους λέγοντας πως η τράπεζα ζητάει τη συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία και άλλα παρόμοια.

Ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν έχει δικαίωμα κανείς να μας υποχρεώσει να ασφαλιστούμε στην αντιπροσωπεία που αγοράζουμε το αυτοκίνητο και στην ασφαλιστική εταιρεία που συνεργάζεται. Η χρηματοδότηση όμως μας υποχρεώνει ως προς τις καλύψεις που θα έχει το ασφαλιστήριο μας. Συνήθως οι τράπεζες, που κατά τη διάρκεια της χρηματοδότησης, είναι οι ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου, ενδέχεται να μας επιβάλλουν πέραν της κάλυψης της Αστικής Ευθύνης προς τρίτους, να ασφαλίσουμε το αυτοκίνητο για Πυρκαγιά και Κλοπή στην αξία του αυτοκινήτου. Επίσης χρειάζεται να ασφαλιστεί ο οδηγός-ιδιοκτήτης με Προσωπικό Ατύχημα, μια κάλυψη ενσωματωμένη στα ασφαλιστήρια αυτοκινήτων.

Να επισημάνουμε, τέλος, ότι ο αγοραστής υποχρεούται να ασφαλίζει για τα χρόνια που ισχύει η χρηματοδότηση, διά λογαριασμό της τράπεζας και η τράπεζα ζητάει αντίγραφο ασφαλιστηρίου ή βεβαίωση ασφάλισης που να αναφέρεται ότι πρώτος δικαιούχος είναι η ίδια.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, ξεκαθαρίζουμε ότι, ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για την ασφάλιση του οχήματός του και κανείς δε μπορεί να τον υποχρεώσει με οποιοδήποτε τρόπο να ασφαλιστεί σε συγκεκριμένη εταιρεία ασφάλισης. Αυτό ας είναι τελείως ξεκάθαρο.

Ας κάνουμε μία παρένθεση και να αναρωτηθούμε σε ποια περίπτωση θα εξυπηρετηθούμε καλύτερα αν εμπλακούμε σε ατύχημα; Αν είμαστε ασφαλισμένοι στον προσωπικό μας ασφαλιστή που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε, έχει άδεια ασφαλιστή και είναι επαγγελματίας στο αντικείμενό του, ή στον πωλητή αυτοκινήτων που μεσολαβεί στη σύναψη ασφαλιστηρίου χωρίς να γνωρίζει και πολλές λεπτομέρειες για ασφάλειες; Ας αφήσουμε τους αντιπροσώπους αυτοκινήτων λοιπόν, να κάνουν τη δουλειά τους, σαν πωλητές και ας απευθυνθούμε σε πιστοποιημένους επαγγελματίες για την ασφάλιση του αυτοκινήτου μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: